DÖDSHATARNA
”Det här är roligt, knasigt och underhållande – med en svart underton, om en verklighet som med AI och gensaxar är väldigt nära nu”. — SvD
”I flörten med de tyngre texterna omvandlas föreställningen också till något betydligt mer än ett underhållande tidsfördriv och bränner till på riktigt.”
”Här antar ”Dödshatarna” mer absurdistiskt Beckettska proportioner”
”För här finns all tid i världen åt det som verkligen gör att ’Dödshatarna’ bidrar till att frigöra oss från livsledans bojor, nämligen musiken. För vad kan ge stoff till drömmen om ett evigt liv än ett bra soundtrack?”
– DN
Forskningen om hur vi kan bromsa åldrandet och förlänga livslängden går framåt i en rasande takt. ”Gensaxen och AI-utvecklingen gör att vi kan sakta ner, reversera eller helt stoppa döden” säger en ledande framtidsforskare och en annan basunerar ut att den första människan som kan bli 1000 år redan är född.
Det här låter som science fiction i mångas öron men inte i allas. En liten grupp, ännu helt vanliga dödliga, som kallar sig Dödshatarna träffas regelbundet för att gemensamt och ihärdigt jobba för att leva riktigt, riktigt länge utan att för den saken skull bli gamla. Deras första gruppresa går inte oväntat till en av världens så kallade Blå zoner, men inte den i japanska Okinawa eller italienska Sardinien utan till kursgården Ödeshult i Högsby i Småland. Där ska de förkovra sig i de senaste vetenskapliga rönen om livsförlängning, äta färgglad mat och spela musik, eftersom ”forskning har visat att människor som har starka sociala band har 50 procents ökad chans att överleva jämfört med de som har färre sociala kontakter” och inget ju skapar så starka sociala band som just att ha ett band.
Det blir satirisk existentialism och dagsfärsk långlevnadsforskning till tonerna av bitterljuva låtar om döden.
”När Dödshatarna möts de första gångerna vet de ännu inte vilka av alla storslagna visioner och barnsliga drömmar som faktiskt kommer gå i uppfyllelse och vilka som snart kommer slockna. Eller bara stillsamt rinna ut i sanden (som ju ofta är fallet med ambitioner av det här slaget). Vad de däremot vet är att de inte under några omständigheter vill dö. Alltså inte alls. Det vill säga aldrig. Det är som ni förstår en rätt så hög ambitionsnivå och inte, i dagsläget, helt okontroversiell. Men minns att: Alla stora handlingar och alla stora tankar har en löjligt obetydlig upprinnelse.”
Manus: Josefin Ankarberg & Alexander Ohakas
Regi: Josefin Ankarberg
Scenografi & kostym: Åsa Berglund Cowburn
Kompositör: Simon Steensland
Musiker: Erik Stenberg
Ljusdesign och teknik: Joel Dannerup
Medverkande: Josefin Ankarberg, Amanda Krüger, Alexander Ohakas och Freddy Åsblom
Konsulterande regi: Rebecca Kaneld
Producent: Birgitta Linder
Fotograf: Anna Drvnik
Grafisk design (affisch): Freddot Carlsson Andersson
Föreställningen är ca 2,5 timmar inklusive paus.
Föreställningssamtal 10/11
Dödshatarna möter Sara Hägg
Sara Hägg är docent i molekylär epidemiologi vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska Institutet där hon forskar om åldrandet. I sin forskning undersöker Sara biologisk ålder dvs hur kroppen faktiskt mår och vilken kapacitet den har, till skillnad från kronologiska ålder som bara berättar hur många år en människa levt, och hon gör det med siktet inställt på att bekämpa åldersrelaterade sjukdomar och förlänga människors friska livstid. I detta samtal får Dödshatarna och publiken möjlighet att få veta var långlevnadsforskningen faktiskt befinner sig idag, hur det kommer sig att longevity plötsligt är ett ord som dyker upp överallt, varför det är viktigt att skilja på longevity och healthy longevity och om det är sant som det sägs i föreställningen att den första tusenåringen redan kan vara född? I samtalet deltar också upphovspersonerna bakom Dödshatarna, Josefin Ankarberg och Alexander Ohakas, som berättar om hur de kastade sig ut bland böcker och poddar för att försöka förstå sig på ett brinnande hett vetenskapsfält de aldrig tidigare varit i närheten av och hur det till slut gick till när det blev teater av det de luskat fram.
Samtalet hålls efter föreställningen den 10/11 med en liten paus mellan föreställning och samtal då moments café håller öppet och säljer enklare förtäring. Alla som vid något tillfälle sett föreställningen är varmt välkomna till samtalet som beräknas starta kl. 19.15.
Speldatum
Medverkande
Josefin Ankarberg, Amanda Krüger, Alexander Ohakas, Erik Stenberg och Freddy Åsblom