Gästspel: Blod och ben

av Oskar Thunberg

Lumor har ett par intensiva produktionsår bakom sig. I en rad bejublade föreställningar har vi skildrat den svenska samtiden och dess dilemman. Nu gör vi ”Blod och ben”, en produktion som reser tretusen år bakåt i tiden – för att återvända till nuet med lite klarare blick. Föreställningen görs i samarbete med Östgötateatern.

Det är natt. En småstad i snöyra, någonstans i Sverige. En ambulans rasar genom gatorna med sirenerna påslagna. På båren ligger ett barn, svävande mellan liv och död. En liten samling människors vägar har kommit att korsas just denna natt – en ambulanssjukvårdare, en mamma, en förbipasserande, en olycklig bilist. Någon kör ambulansen, någon sköter syrgasen. Någon förhörs av polis. Någon ber.

”Blod och ben” handlar om föräldrar. Det är tretusen år sedan fader Abraham sägs ha tagit sin pojke i handen, och begett sig till berget i Moria, för att genomföra det yttersta offret. Med ”Blod och ben” återvänder Lumor till denna klassiska myt. Pjäsen är både en samtidsskildring, om föräldrar och barn i det postmoderna tillståndet, och en betraktelse över de traditioner och uråldriga berättelser som formar våra liv. Det är berättelser om lydnad och hopp, om underkastelse och återfödelse, om det yttersta offret – och om tillvarons yttersta mening.

– Det finns tillfällen då vardagen stannar upp, då vi på allvar ställs inför de övergripande frågorna om varför vi finns här på jorden, och vad vi innerst inne vill göra av vår korta tid tillsammans. Den här pjäsen vrider och vänder på ett sådant ögonblick. Vad är det vi håller för heligt när det verkligen gäller? säger Oskar Thunberg, regissör.

Text och regi: Oskar Thunberg
Med: Eva Rexed, Krister Kern, Åsa Persson
Ljuddesign: Mira Eklund
Ljusdesign: Olle Axén
Kostymdesign/mask: Patricia Svajger
Dockmakare: Jenny Bjärkstedt
Dramaturg: Magnus Lindman Grafisk form: Erica Jacobson

SPELAS PÅ
moment:teater 28 sept – 16 nov och Östgötateatern 28 nov – 12 dec 2019.

MEDVERKANDE
Till ”Blod och ben” har Lumor samlat en högst välrennomerad ensemble. Åsa Persson har bakgrund i en lång rad föreställningar med Lars Norén, och under senare år med Sofia Jupither som regissör. ”Blod och ben” är hennes första produktion med Lumor. Eva Rexedär en av Lumors kärnskådespelare (bland annat genom sin medverkan i ”People respect me now”) men har också gedigen bakgrund på moment: teater och Stockhoms Stadsteater. Krister Kern tillhör Östgötateaterns ensemble, där han bland annat medverkade i ”Rose Rose Rose” och senast som Eddie i ”Rocky horror show”. Han är också känd som bildkonstnär.
Oskar Thunberg har varit del av Lumors konstnärliga ledning sedan 2011. Han har regisserat flera av kompaniets stora framgångar genom åren, som ”Materia – jag är inte Linda Lovelace” och ”Här kommer alla känslorna på en och samma gång”. Han har också varit medförfattare till några av Lumors tidigare produktioner, exempelvis ”Det nya riket”. Med ”Blod och ben” gör han debut som dramatiker i eget namn.

Lumor är ett scenkonstkompani som varit verksamt i Stockholm sedan 2004 och drivs av dramatikern och regissören Paula Stenström Öhman och skådespelaren och regissören Oskar Thunberg. Senaste produktionerna är: Det Nya Riket,av Tove Olsson, Oceanoch People Respect Me Now av Paula Stenström Öhman,Här kommer alla känslorna på en och samma gångav David Wiberg, Hemsjukaav Rasmus Lindgren, Sandra Medina och Gabriela Pichler.

KONTAKT: Helena Bunker, producent
e: helena@lumorteater.se t: +46 (0) 73 073 0151