Gästspel: Blod och ben

av Oskar Thunberg

BLOD OCH BEN – ny premiär för Lumor i höst

Lumor har ett par intensiva produktionsår bakom sig. I en rad uppmärksammade föreställningar har vi skildrat den svenska samtiden och dess dilemman. Nu gör vi ”Blod och ben”, en nyskriven pjäs som reser tretusen år bakåt i tiden – för att återvända till nuet med lite klarare blick. Föreställningen görs i samarbete med Östgötateatern.


Lumor gör aldrig sin publik besviken, Oskar Thunberg och Paula Stenström Öhman producerar pjäser som alltid hittar det som skaver, obehagliga rapporter från samtiden.” – SvD
Otroligt välskriven och dramaturgiskt genomarbetad”- AFTONBLADET
En pjäs med abrahamitiska anspråk, som samtidigt har roligt åt rollfigurernas totala tafatthet.”- DN
Isak spelas med fysisk talang och Spindelmannen-mask av Linda Lönnerfeldt .”- AFTONBLADET
Eva Rexed är träffsäkert orörlig i rollen som en politiker befriad från utstrålning, medan Krister Kern fångar den harklande veligheten hos pappan.”- DN
Kastar sig mellan norm och förtryckt begär som spränger fram och komplicerar tillvaron.”- ARBETAREN
”’En intelligent och mycket välspelad teaternovell”- SvD

En ljum vårkväll i Kronobergsparken. Fåglarna kvittrar, solen strilar mellan grenarna. Ett ensamt barn jagar efter sin boll nerför slänten, och plötsligt bryts lugnet av skrikande bildäck och en dov duns. En liten samling människors vägar korsas denna kväll. En sexårig pojke, svävande mellan liv och död, och hans förtvivlade mamma. En sjukvårdare, en förbipasserande och en olycklig bilist. Någon står som förstenad medan någon annan skyndar till undsättning. Någon förhörs av polis. Någon ber.
”Blod och ben” handlar om föräldrar. Det är tretusen år sedan fader Abraham sägs ha tagit sin pojke i handen, och begett sig till berget i Moria, för att genomföra det yttersta offret. Med ”Blod och ben” återvänder Lumor till denna klassiska myt. Pjäsen är både en samtidsskildring, om föräldrar och barn i det postmoderna tillståndet, och en betraktelse över de traditioner och uråldriga berättelser som formar våra liv. Det är berättelser om lydnad och hopp, om underkastelse och återfödelse, om det yttersta offret – och om tillvarons yttersta mening.
– Det finns tillfällen då vardagen stannar upp, då vi på allvar ställs inför de övergripande frågorna om varför vi finns här på jorden, och vad vi innerst inne vill göra av vår korta tid tillsammans. Den här pjäsen vrider och vänder på ett sådant ögonblick. Vad är det vi håller för heligt när det verkligen gäller? säger Oskar Thunberg, regissör.

 

MEDVERKANDE

Till ”Blod och ben” har Lumor samlat en välrennomerad ensemble. Eva Rexed är en av Lumors kärnskådespelare (bland annat genom sin medverkan i ”People respect me now”) men har också gedigen bakgrund på moment:teater och Stockhoms Stadsteater. Krister Kern tillhör Östgötateaterns ensemble, där han bland annat medverkade i ”Rose Rose Rose” och senast som Eddie i ”Rocky horror show”. Han är också känd som bildkonstnär. Slutligen Linda Lönnerfeldt som är vårt nya tillskott till Lumor-familjen.

Oskar Thunberg har varit del av Lumors konstnärliga ledning sedan 2011. Han har regisserat flera av kompaniets  framgångar genom åren, som ”Materia – jag är inte Linda Lovelace” och ”Här kommer alla känslorna på en och samma gång”. Han var medförfattare till Lumor-produktionerna ”Tusen bitar – en cold case tragedi” och ”Det nya riket”, men med ”Blod och ben” gör han debut som dramatiker i eget namn.

 

BLOD OCH BEN
Text och regi: Oskar Thunberg
Med: Eva Rexed, Krister Kern, Linda Lönnerfeldt
Ljuddesign/komposition: Mira Eklund
Ljusdesign: Olle Axén
Kostymdesign/mask: Patricia Svajger
Dockmakare: Jenny Bjärkstedt
Dramaturg: Magnus Lindman
Grafisk form: Erica Jacobsson
Scenograf: Hanna Lindkvist

Spelas på moment:teater 30 september – 16 november och Östgötateatern 29 november – 18 december 2019.
Lumor i samarbete med Östgötateatern.

lumorteater.se             ostgotateatern.se

 

Kontakt Lumor:

Helena Bunker, producent
e: helena@lumorteater.se
t: +46 (0) 73 073 0151

 

Med stöd från Stockholms stad Kulturförvaltning, Kulturrådet, Region Stockholm.

 

Lumor är ett scenkonstkompani som varit verksamt i Stockholm sedan 2004 och drivs av dramatikern och regissören Paula Stenström Öhman och skådespelaren och regissören Oskar Thunberg. Senaste produktionerna är: Det Nya Riket av Tove Olsson, Ocean och People Respect Me Now av Paula Stenström Öhman, Här kommer alla känslorna på en och samma gång av David Wiberg, Hemsjuka av Rasmus Lindgren, Sandra Medina och Gabriela Pichler.