Rapport från en livestream

38AF3F95-9CD5-4E59-80EA-556F23E8B33DFöreställningen ska streamas live kl 19 men 18:40 har vi plötsligt inget internet. Då har vår multitaskande teatertekniker Joel kämpat i timmar med signalförstärkare för att förbättra vårt wifi i hela huset men nu visar det sig inte fungera. Svettigt in i det sista men han löser det och vi kan köra igång! 19:20 får vi rapport om att ljudet inte går ut som det ska och vi inser att en strömkabel inte sitter i, tusan! Återigen svettigt, ensemblen märker inget och spelar på och vi som är på plats på teatern kan bara hoppas att det nu låter bra hemma i folks datorer och mobiler. Det visar sig i paus att ljudet måste upp ytterligare och först till andra akten har vi alltså en ljudkvalitet vi känner oss nöjda med. Learning by doing och good enough är ledorden vi får hålla oss till när vi lämnar scenens välbekanta värld och ger oss ut i streamingteknikens okända universum. Inte helt lätt för en kontrollmänniska som jag själv att bara släppa iväg utan nån koll på resultatet som går ut men också en jäkla kick att stå mitt i livesändning med mobilkameran i högsta hugg och försöka få de allra bästa bilderna i exakt rätt ögonblick för i nästa sekund är momentum över och nästa scen är igång. Där och då känner jag ett starkt släktskap med dem som filmar melodifestivalen även om jag har något begränsade möjligheter till snabba åkningar från taket med min iPhone i ett litet trebensstativ. Efteråt är vi helt slut men sjukt nöjda över att ha genomfört något för oss helt nytt och när vi tittar igenom det som gått ut ser vi att det blev helt ok, ja riktigt snyggt! En regissör, en scenograf och en teaterproducent har filmat och liveklippt en 2,20 lång föreställning, en teatertekniker som också är ljussättare och skådespelare har kört hela föreställningstekniken från sin mobil på scen och tre skådespelare har med full patte och utan minsta tvekan gestaltat över 20 roller inför en tvåhövdad publik, vilket är inget annat än en bedrift.
Det här var i tisdags och ikväll är det dags igen. Nu med lite mer kött på benen och mer koll på tekniken ger vi oss ut på nätet igen och hoppas några av er vill vara med oss. Klockan 19 börjar vi och föreställningen ligger kvar på moment.solidtango.com fram till midnatt för den som behöver pausa i tittandet. Ikväll vet jag att de brittiska killar vars podcast är med i föreställningen kommer bänka sig framför skärmen i London och där få se sig själva i form av handgjorda dockor på en scen i Gubbängen, Sweden. Bara en sån sak.
Jag sörjer att vår fina föreställning som jag är så stolt över inte får möta en publik på teatern men det är en liten tröst att vi hittat ett sätt att ändå nå ut till alla som nu måste hålla sig hemma på kammaren tills den här pandemin är under kontroll.
Med hopp om en ljusnande framtid där vi återigen kan skratta och snyfta ihop, nära nära i samma rum.
Varm kram på avstånd
/Josefin Ankarberg, regissör och dramatiker till Allt för truppen