Sommarhälsning

Kära följare, publik och vänner,

Nu är det dags för sommarvila efter några veckors repetitioner inför höstens första premiär. Här följer lite tankar, planer och information från Gubbängens kanske allra bästa teater.  Hoppas ni alla mår bra och att det verkligen är slutet på pandemin vi ser nu. Vi längtar efter er. Efter sorlet i foajén, förväntan i luften inför en utsåld premiär. Som sagt så hoppas vi på en fortsatt gynnsam utveckling och att vi kan ses redan i höst. Samtidigt börjar vi bli luttrade och är beredda på anpassa våra planer enligt rådande läge även i höst. Att driva en teater under en pandemi där vi i så stor utsträckning som möjligt ska undvika att träffas är en paradox och en svår uppgift. Vi på moment har under hela denna tid gjort vårt bästa för att följa rekommendationer och samtidigt uppfylla vårt uppdrag. Vi har noggrant följt utvecklingen och anpassat, streamat, producerat och lagt ner våra föreställningar i enlighet med rådande rekommendationer. Vår övergripande målsättning och strategi har varit att hålla igång verksamheten på det sätt som går. Vi har t ex passat på att renovera och investera i nya publikplatser till lilla scen. I våras spelade vi Åsa Berglund Cowburns underbara Trötthetens estetik inför publik enligt rådande rekommendationer. Vilket innebar 8 publikplatser under större delen av spelperioden och 20 de sista föreställningarna. Utsålt. Exklusivt. Anpassat. Uppskattat. Ett sätt att välja att hålla vår verksamhet i gång på det sätt som går.

Kort om hösten

Teater-dans- regi-koreografi-debut och sjunkna stenålders land och covid-isolering,
Dansaren och skådespelaren Ludde Hagberg är en mångårig medarbetare och styrelseledamot på moment. I höst gör han debut som upphovsman i ett verk där scenkonstens tillblivelse, upphovspersoner och aktörernas roller skärskådas. På bilden ser du sändaren till det trådlösa medhörningssystem som spelar en stor roll i föreställningen. Luddes verk som ännu inte har någon titel har ett preliminärt premiärdatum till 24 september. På scen ser vi Linda Adami, Tilman O’Donell, Andreas Boonstra och Ludde Hagberg. Planen är att spela på både lilla och stora scen i enlighet med de rekommendationer som gäller vid premiären. Men då vi i dagsläget tänker spela en stor del av föreställningarna på lilla scen så kommer biljetterna oavsett restriktioner vara begränsade. Så häng på låset när de släpps!
Senare i höst har Andreas Boonstra premiär på sin nya pjäs Doggerland. En föreställning som ursprungligen var tänkt som en dramatisering av Julia Blackburns bok Time Song – searching for Doggerland men som på grund av rådande pandemi kommit mer och mer att handla om den isolering och den ofrivilliga nationalism som följer av pandemin. Att pendla till Berlin för att se teater var lika naturligt som att andas för bara drygt ett år sedan. Nu är Berlin (för alla som inte råkar bo där) lika svåråtkomligt som det sjunkna Doggerland som låg mellan England och Nederländerna och sjönk för 7000 år sedan. En väldigt tidig Brexit. Doggerland har ett preliminärt premiärdatum 1 december och kommer att spelas på stora scen i enlighet med de rekommendationer som gäller då. Mer information och fakta om höstens föreställningar kommer.

Planer för nedlagda och inställda föreställningar

Som de flesta teatrar nuförtiden har vi nu ett antal föreställningar som inte kunnat möta publik. Det är naturligtvis tråkigt men som teater är vi alltid mest intresserade av nutiden och framtiden och därav följer att vi väljer att prioritera att producera helt nya föreställningar hellre än att ge våra gamla en andra chans. Så här ser planerna ut för våra gamla föreställningar: Inspektionen 2020 som vi spelade när pandemin slog till och som vi hade nypremiär på under den tid i höstas då flera teatrar lite försiktigt öppnade igen betraktar vi som färdigspelad. Den fick ändå ett tiotal föreställningar för publik och flera live-streamade föreställningar. Vi har gjort vad vi kunnat och är väldigt nöjda med den föreställningen. Allt för truppen som vi repeterade färdigt under första vågen och sedan lade ner och som sedan fick en premiär, en andra föreställning för publik och två live-streamade föreställningar innan andra vågen var ett faktum. Den stackars föreställningen med världens mesta pandemi-metalager (en föreställning om en minnesrekonstruktion av en föreställning som lagts ner efter ett fåtal föreställningar på grund av pesten) spar vi och ser om den kan få ett nytt liv efter den här pandemin. Att repa upp den och inse att vi måste lägga ner den en tredje gång känns inte som ett alternativ. Till Damaskus – 20 år av moment. Vår helt färdiga jubileumsföreställning, som var tänkt ha premiär på vår 20-årsdag 1 december 2020 men som lades ner helt när tredje vågen var ett faktum, har vi i likhet med Allt för truppen sparat. Vi vill verkligen fira moments 20-årsdag ordentligt och väntar med att spela den tills vi kan göra det med full salong och ha en hejdundrande premiärfest efter föreställningen. Att vi då förmodligen kommer fylla 22 eller 23 spelar mindre roll. Just nu är planen att ha en efter-pandemi-festival där vi kan ge nedlagda föreställningar en chans och bjuda in alla band och gästspel vi vill se på vår scen och all vår saknade publik. När det kan ske är utom vår kontroll. 1 december 2022 vore roligt då vi i så fall skulle kunna döpa om vår jubileumsföreställning till Till Damaskus – moment 22, men det får vi som så mycket annat nuförtiden se hur det blir med. Ha det fint, njut av sommaren som inte är inställd och hoppas att vi ses snart.

Varma hälsningar från moment!