Dr Moreaus ö

En blodig fantasy-skräck-satir "moment:teater är en lisa för själen" – SvD

En av årets mest sevärda föreställningar.

Skådespelarna är oerhört skickliga.
Det är fascinerande och imponerande.
Inledningsscenen är genial – Kulturbloggen

 

…….moment har blivit ännu mer publiktillvänt…
…….Andreas Boonstras och regissörens Rikard Lekanders bearbetning av historien om en galen forskare som på en ö i Stilla havet förvandlar djur till ett slags människor är på en gång trogen och anarkistisk – enligt moments genom åren väl beprövade dramaturgiska recept. Och som jag är barnsligt förtjust i.

….Ensemblen är lekfull och snabb där nytillskottet Cecilia Milocco som Prendick är helt rätt. Min favorit Josefin Ankarberg, och hennes jovialiskt galne Dr Moreaus plus en milt näsvis ap-människa är helt ljuvliga. – Expressen

Publicerad 

Här kan man njuta av ett smörgåsbord av utsökt barnslighet, skamlös publikflört, akademiska diskussioner samt muntra skräck- och undergångsfantasier.
… leker med den teatrala situationen på ett smart, fruktbart sätt.
…intellektuell vilja parad med lek på en absolut basal nivå.
En sant momentan afton.
…suveränt naiv, teatral tramsighet…
…moment:teater är en lisa för själen SvD

I leken med skräck­expressionismen får Simon Steenslands genialiska ljudbild, liveframförd av Erik Stenberg med vältajmade, gastkramande stegringar, en helt avgörande roll.
…skådespelarna är briljanta…
I stort är det ändå en rikedom som väcks av grubbel kring vad ”människa”, ”djur”, ”makt” och ”teater” är. Allt på en osedvanligt kreativ ö i Gubbängen. – Aftonbladet

Det är skickligt konstrurerat och ensemblen är avslappnat samkörd DN

 

Pjäsen skildrar hur vetenskapsmannen doktor Moreau på en öde ö skapar en egen befolkning på konstgjord väg genom djurförsök och vivisektion. Han gör sig själv till Gud över den befolkning som han lever på ön med. En befolkning som är djur med halvt mänskliga egenskaper och groteska utseenden. Men en dag kommer en skeppsbruten till ön.

Genast ifrågasätts nu det samhälle som Moreau skapat åt sig själv och sina underliga varelser. Moreau har skapat religion, lagar och samhällsstrukturer som effektivt motverkar att öns befolkning får reda på att de skapats på konstgjord väg. Men ska den skeppsbrutne avslöja sanningen, och vad händer i så fall? Är en revolution nödvändig eller lever öns folk bäst i ovetskap?

Dramatisering fritt efter H G Wells: Rikard Lekander & Andreas Boonstra
Regi: Rikard Lekander
Scenografi & kostym: Åsa Berglund Cowburn
Musik: Simon Steensland
Ljus: Andreas Boonstra
Tekniker: Joel Dannerup
Producent & marknadsföring: Daniel Szpigler
Medverkande: Josefin Ankarberg, Cecilia Milocco, Peter Järn och Ludde Hagberg
Musiker: Erik Stenberg

Föreställningslängd ca 2.40 minuter inklusive 20 minuters paus.

Sverigepremiär 25 mars och spelas t o m 7 maj på Stora scen.

Författaren H G Wells (1866-1946) är kanske inte alltid inräknad i klassikernas litteraturkanon. Däremot är många av hans verk ansedda som klassiker inom olika genrekulturer, inte minst skräck, fantasy och science-fiction, där han anses vara en pionjär och banbrytande i sin stil. Kanske är hans mest kända verk Världarnas krig, som gjordes till radioteater av Orson Welles och många år senare till film av Steven Spielberg. Men även Doktor Moreaus ö är ett verk som anses vara bland hans främsta.

 

Foajén öppnar alltid 1 timme innan föreställningens början.

Teatern och stora scenen är dessvärre inte handikappanpassad och det är många trappor upp till salongen. Det finns tyvärr ingen hiss och ingen möjlighet att ta emot permobil. Vid bokning av rullstol och assistans, vänligen kontakta info@moment.org.se så hjälper vi er på plats.

Glöm inte att du kan boka din teatersoppa som intas innan föreställningen. Denna kan enbart bokas via info@moment.org.se och senast dagen innan. Mer information finner du under fliken café.

 

Köp biljetter hos Kulturbiljetter

SPELAS:

Onsdag 3 maj kl 19:00
Torsdag 4 maj kl 19:00
Lördag 6 maj kl 19:00
Söndag 7 maj kl 16:00