GAS

av Georg Kaiser, regi och bearbetning Andreas Boonstra

 

”I Gubbängen får vi skratta åt eländet en stund.” Aftonbladet

”teatermusikens mästare, Simon Steensland” SvD

”denna vackra och roliga uppsättning gör inte det förväntade” Expressen

”Hade vi lika gärna kunnat tänka kring de ämnena med hjälp av en helt annan pjäs? Ja, jo. Men i så fall hemskt gärna inte utan de geniala knasbollarna Ludde Hagberg, Eva Rexed och Sara Turpin i rollistan.” DN

 

På moments stora scen spelas den närmast bortglömda, hundraårsjubilerande pjäsen GAS från 1918 av Georg Kaiser. En pjäs om en katastrof som varnar för en katastrof men som blev helt inaktuell då en verklig katastrof stod för dörren.

Katastrofen är ett faktum när gasverket som förser hela jordens industrier med gas plötsligt exploderar – oförklarligt, oundvikligt och det kommer att hända igen. De överlevande arbetarna och anhöriga till de lemlästade och omkomna kräver att ingenjören som ligger bakom formeln till gasen ska avsättas. Men milliardärsonen, som äger gasverket och som inte längre vill vara rikare än någon annan, vägrar. Arbetarna strejkar, gasreserverna sinar och världsindustrin står still. Men vad händer om gasverket inte byggs upp igen? Är en annan värld möjlig?

Hundra år efter uruppförandet har moment:teater grävt fram Georg Kaisers expressionistiska dystopidrama GAS. Pjäsen rönte stor framgång under mellankrigstiden och beskrevs som ”den ultramoderna variationen av Ringen stora tema: Guldets förbannelse”. Sedan föll den i glömska. Fram tills nu.

Regi och bearbetning: Andreas Boonstra
Medverkande: Eva Rexed, Sara Turpin, Fredric Thurfjell, Ludde Hagberg, Joel Dannerup
Musik: Simon Steensland
Scenografi/kostym: Åsa Berglund Cowburn
Livemusik: Fredric Thurfjell, Lisa Grotherus och Simon Steensland
Teknik och ljus: Joel Dannerup
Grafisk design: Freddot Carlsson Andersson
Producent: Birgitta Linder
Fotograf: Carla Orrego Veliz

 

Köp biljetter här!