Liz å Bill

”Den som längtar efter scenkonst som inte är som teveserier eller film har något att se i lilla Gubbängen.” Expressen

”en föreställning som inte liknar något annat jag har sett” Opulens

”ett halsbrytande och omtumlande här och nu” SvD

Vi kan (för ikväll!) tänka att några ALIENS har kommit till jorden. Inga konstigheter, det poppar upp en massa välbekanta dramaturgiska förlopp i medvetandet. Till vår stora glädje har dom den här gången dock börjat intressera sig för det som är vår expertis här på moment: nutida scenkonst, dans och teater! Vilka som är vilka är lite utmanande att hålla reda på helt klart. Någon verkar försöka styra det hela. Någon verkar vara väldigt styrd. Kanske det är en av oss? Kan dom möjligen styra andra varelser med överlägsen teknologi som de rimligtvis måste ha tillgång till (de reste ju hit)? De provar att prata på människors vis. De är till viss mån intresserade av danshistoria. Det ser ut så iallafall. Vi kan (för ikväll!) tänka att Sverige, och Gubbängen är en ganska liten del av världen, med alla länder som finns därute. Vi kan också (för ikväll!) tänka att jorden är en ganska liten del av universum, med alla hundramiljontals olika civilisationer som rent matematiskt måste finnas därute. Och då är det helt plötsligt ganska lätt att (för ikväll!) tänka att vi inte vet så mycket ändå. Det är ju kul ju: att tänka att vi inte vet så mycket ändå!

moments långvarige medlem Ludvig Bildstein debuterar med detta verk som upphovsperson och har valt att rikta fokus ut och in mot två av de främsta företrädarna för utveckling inom teater respektive dans från mitten på 70-talet fram till idag. Elizabeth LeCompte och Bill Forsythe. Liz grundade The Wooster Group i New York och Bill satte först Frankfurt Ballet i centrum på världskartan för att sedan fördjupa arbetet ytterligare inom ramen för sin egen grupp The Forsythe Company. Den 5 maj 2011 träffades de under ett publiksamtal efter en föreställning av Forsythes ”I Don’t believe in outer space” på den legendariska teatern DeSingel i Antwerpen. Det här samtalet har på ett mycket direkt och indirekt sätt inspirerat till denna multidisciplinära show. Välkomna!

Kuriosa 1:
Ludvig Bildstein är möjligen mer bekant för moments publik som Ludde Hagberg men om man ska man regissera teater så låter det möjligen bättre med hans riktiga namn, eller?

Kuriosa 2:
Tilman O’Donnell som härmar Bill har i över ett decennium arbetat tätt ihop med Bill i hans kompani och stod på scenen under den föreställning som föregick publiksamtalet.

Kuriosa 3:
Linda Adami som härmar Liz har bott i Antwerpen under första delen av sin lysande karriär som performer. Men hon trivdes bättre i Gent.

Kuriosa 4:
Andreas Boonstra gillar belgisk öl och är chef för moment.

 

***

 

En föreställning av: Linda Adami, Andreas Boonstra, Joel Dannerup, Ludde Hagberg, Tilman O’Donnell
scen: stora och lilla scen
idé, scenografi, ljuddesign, koreografi & regi: Ludvig Bildstein
scenografisk konsult: Jimmy Paladino
teknik & ljusdesign: Joel Dannerup
transkribering: Sandra Backman
producent:
Birgitta Linder

Föreställningen är ca 2 timmar och 45 min inkl paus.
Begränsat antal platser!