PANG! sa Anckarström

Ett episkt drama om människan Jacob Johan Anckarström, hans liv och övertygelser, som det aldrig har berättats tidigare från en teaterscen. En historia präglad av makt, pengar, svek och oskuld som sträcker sig ända in i nutid.

”en riktig fullträff”
– SvD

”Begåvade Lina Englund gör kungamördaren till en människa av kött och blod med absolut precision”
– Aftonbladet

”intressant – och mot bakgrund av det brinnande läget i Europa oundvikligt drabbande”
– DN

”en halsbrytande rolig och tankeväckande tidsresa”
– SvD

”fyndiga musikval och snärtig satir mot exempelvis Svenska Akademien”
– Aftonbladet

”en tokrolig föreställning med många finesser och påhittiga lösningar”
– Arbetaren

”en rik och färgsprakande föreställning”
– teaterstockholm.se

 

Strax efter halvåtta en kylslagen fredagskväll i mitten av mars, står en 29-årig fyrabarnsfar i dörröppningen därhemma på Gamla Brogatan och ser på sina barn. Äldsta dottern sitter med tyskaläxan, minstingen leker med en speldosa och de andra två hjälper till med disken. En stilla eld knäpper i öppna spisen. Mannen sluter ögonen och stänger dörren. Det är sista gången han ser sin familj. Han går ner i verkstaden, laddar sina två pistoler och skjuter samma kväll kungen på operan.

PANG! Skottet ekar genom tiden. År 1792 sköt Anckarström kung Gustav III under en av de mest omvälvande tiderna i Sveriges historia. Ett Sverige som förvandlats till diktatur, en polisstat, utan tryckfrihet och med hård kontroll av politisk opposition. Gustav III har kastat in Sverige i krig med Ryssland genom att bryta mot grundlagen. Ett krig som kommer att innebära tiotusentals förlorade liv och ett Sverige i ekonomisk ruin. Anckarström ansåg att kungen därmed brutit ett samhällskontrakt och handlade därefter. I sin bekännelse anger han på punkt efter punkt sina motiv. En bekännelse som censurerades, den ansågs för farlig. Medan vårt kollektiva minne av Gustav III hålls levande genom betydelsebärande kulturinstitutioner är Anckarströms eftermäle i stort sett likadant som för 230 år sedan. Men finns det en annan sanning?

Anders Berg är sedan många år en flitigt anlitad skådespelare på moment. När han den här gången ger sig i kast med såväl regi som manusförfattande blir det med en historia om Anckarström, eller snarare en uppgörelse med den gängse uppfattningen om honom. Hur kan bilden av en människa förbli så oförändrad under drygt tvåhundra år? Finns det krafter som än idag tjänar på att kvarhålla den bilden och i så fall varför? Visste du t. ex. att Anckarström redan som 16-åring intimt lärde känna Gustav III då han tjänstgjorde som kunglig livpage, tillsammans med andra unga, vackra män?


Regi & manus:
 Anders Berg
Medverkande: Lina Englund, Andreas Boonstra, Camilla Larsson, Birgitta Linder, Joel Dannerup & Johan Wahlström
Scenografi & kostym: Åsa Berglund Cowburn
Musik: Simon Steensland
Ljus & teknik: Joel Dannerup
Formgivning: Freddot Carlsson Andersson

Spelas: 26/2 – 9/4

Föreställningen är 2 timmar och 50 minuter inkl. paus.

Här kan du lyssna på inslaget i Vetenskapsradion i P1 där Anders Berg intervjuas om PANG! sa Anckarström. Inslaget börjar 16:35 in i programmet.