DÖDSHATARNA

Forskningen om hur vi kan bromsa åldrandet och förlänga livslängden går framåt i en rasande takt. ”Gensaxen och AI-utvecklingen gör att vi kan sakta ner, reversera eller helt stoppa döden” säger en ledande framtidsforskare och en annan basunerar ut att den första människan som kan bli 1000 år redan är född.

Det här låter som science fiction i mångas öron men inte i allas. En liten grupp, ännu helt vanliga dödliga, som kallar sig Dödshatarna träffas regelbundet för att gemensamt och ihärdigt jobba för att leva riktigt, riktigt länge utan att för den saken skull bli gamla. Deras första gruppresa går inte oväntat till en av världens så kallade Blå zoner, men inte den i japanska Okinawa eller italienska Sardinien utan till kursgården Ödeshult i Högsby i Småland. Där ska de förkovra sig i de senaste vetenskapliga rönen om livsförlängning, äta färgglad mat och spela musik, eftersom ”forskning har visat att människor som har starka sociala band har 50 procents ökad chans att överleva jämfört med de som har färre sociala kontakter” och inget ju skapar så starka sociala band som just att ha ett band.

Det blir satirisk existentialism och dagsfärsk långlevnadsforskning till tonerna av bitterljuva låtar om döden.

”När Dödshatarna möts de första gångerna vet de ännu inte vilka av alla storslagna visioner och barnsliga drömmar som faktiskt kommer gå i uppfyllelse och vilka som snart kommer slockna. Eller bara stillsamt rinna ut i sanden (som ju ofta är fallet med ambitioner av det här slaget). Vad de däremot vet är att de inte under några omständigheter vill dö. Alltså inte alls. Det vill säga aldrig. Det är som ni förstår en rätt så hög ambitionsnivå och inte, i dagsläget, helt okontroversiell. Men minns att: Alla stora handlingar och alla stora tankar har en löjligt obetydlig upprinnelse.”

Manus: Josefin Ankarberg & Alexander Ohakas

Regi: Josefin Ankarberg

Scenografi & kostym: Åsa Berglund Cowburn

Kompositör: Simon Steensland

Musiker: Erik Stenberg

Teknik: Joel Dannerup

Medverkande: Josefin Ankarberg, Amanda Krüger, Alexander Ohakas och Freddy Åsblom

 

PREMIÄR 5 oktober
Biljetter släpps i augusti!