Teaterestetik

moment:teater är kanhända den intressantaste Stockholmsscenen just nu – Lars Ring i SvD om Mein Kampf

Ett märkvärdigt fenomen: människor som aldrig eller ogärna går på teater, som får en allergisk chock bara av ordet teater, som tycker att filmen är intensivare och bildskärmen mer användbar, som tycker man utsätter sig för pretentiös dumhet och tidsjälande tristess , som får astma i “teatertemplen”, dessa människor går på moment.

Människor som älskar TEATER, som gläder sig åt nästa evenemangskväll, åt att se onkel Vanja dricka te. de som i teatern återfinner de litterära texter de en gång läste i skolan, dessa människor känner sig mer hemma på andra teatrar. moment tillhör den första gruppen, som (det erkänner man ogärna) inte går på teater särskilt ofta och som egentligen inte är så intresserade av teater. Varför hindrar då inte denna inställning moment från att göra teater? Svaret är lika förbluffande som enkelt: moment gör inte teater. moment är teatervägrare.

Belackarna som försöker skymfa moment med att säga “Detta är inte teater” har rätt. Men vad är det då? Svaret är återigen enkelt: verklighet.

När vår värld har förvandlats till en spektakelteater måste verkligheten fly till scenen, ty verkligheten har inte längre någon plats i verkligheten. moment visar upp vår värld så som vi ser den och där illusionsteatern – som Brecht misslyckades med att avskaffa- är portförbjuden.

Tveklöst bland det bästa man kan se i Stockholm just nu – Maria Lindh-Garreau DN om Mein Kampf